Cb radio. Kilka pytań

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Cb radio. Kilka pytań

odkręć kierunek i wysuń go
    nastepnie odkręcasz dwie śruby reflekotra od strony grila jedną od góry i jedną pod kierunkiem
    odłączasz wtyczke od reflekotra i wyciągasz całość

nic trudnego

Cb radio. Kilka pytań

W związku z tym co w temacie mam kilka pytań. Szukałem, czytałem, "przeryłem" CB MAM I JA...mimo wszystko mam kilka pytań. :P
    Z tego co wyczytałem topowym(forumowym) radyjkiem jest UNIDEN 520, jest porównywalny do modeli Presidenta, przy czym o wiele tańszy. Do tego najlepiej antena montowana na dach(minimum 1,5 metra) najlepiej robiąc dziurę w dachu, ewentualnie zamiast fabrycznej FM.
    Jeśli to co wyzej napisałem nie mija się z prawdą, to co warto kupić, mam na myśli antenę, bo radio już jest wybrane. Myślałem nad jakimś presidentem, co ważne musi mieć możliwość łatwego wykręcania bata w razie potrzeby. Przeglądałem allegro i wiem, że są odkręcane na tzw motylki,ale podobno łatwo się to wyrabia i są luzy :|
    Żeby nie dostać zje..y ,że nie czytałem postów dotyczących cb, napiszę co doczytałem. Mianowicie chwalone radyjko Unidena 520 nie ma ASC,ale ktoś z Was napisał również że ASC w prsidencie wcale nie jest takie dobre i niby nawet lepiej uniden wypada :shock: . Widzę więc że są zdania podzielone.
    Podsumowjąc:
    1. Czy lepiej sprawdza się radyjko unidena 520 czy moze harry z ASC? (nei chce słuchać szumów,ale nei chce też przepłacać), swoją droga jak wygląda kontrola policji,kiedy będe miec unidena, bo chyba nie ma zgody na ich uzywanie, prawda?
    2. Jaka antenke z odkrecanym batem warto kupic? Najlepiej krótszą niż 2 metry.
    3. Z tego co czytałem radyjka Uniden 520, Harry II i Johnny doskonale mieszczą się w popielniczce. Czy ktoś z Was mogłby zapodac pare zdjęc z zamontowanym w ten sposób radiem? oraz krótka instrukcje w jaki sposób takie cos wykonać? mianowicie czy trzeba jakies plastiki łamac, skracac itd...
    4. Wiem ze do anten sa dołaczane przewody antenowe. Czy taki standardowy przewód jest wystarczającej długosci? (od miejsca fabrycznej anteny w dachu do popielniczki) i jak przeprowadzic taki przewód? A jeśli trzeba przedłuzac to w którym miejscu umiescic łączenie, zeby bylo najmniej widoczne?

Wiem, ze sie rozpisałem,ale chciałem rozwiac swoje wszelkie wątpliwości A uwierzcie mi spedzilem pare ładnych godzin na czytaniu postów. chciałem wszystko zawrzec w jednym temacie, może w ten sposób ułatwimy kolejnym czytającym skompletować i zamontowac poprawnie radyjko.

Dzięki z góry za odpowiedzi i życzę Wszystkim Wesołych Świąt

Komentarz

• Adamu
      L&K
      • 2006
      • 1384

marcinowski1983, sigma miał presidenta z ASC i zmienił na Unidenka.

Ja mam unidenka nic nie szumi, a jak zaszumi gdy np wjadę do miasta to skręcam SQ wyżej. A sprzedają go z wkładką homologacyjną, tylko trzeba ją wozic ze sobą.

brudnyhary ma presidenta, nie wiem czy używa ASC, bylbys na spocie to bys sobie obadał.

ps. 19 stycznia spot (juz prawie ogolnopolski) w Kaliszu. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=13183

Komentarz

• kozi1987
        Ambiente
        • 2007
        • 200

Co do montażu CB w popielczniczce było wiele pytań o to ale jeszcze żadnej odpowiedzi :] Wiem ze luki b montowal w popielniczce radio ale audio, wspomnial tylko ze mnostwo przerobek. Wiec moze on sie wypowie tutaj jak to jest i co trzeba zrobic. Osobiscie najchetniej bym tam schowal radyjko, a gruszke poprowadzil pod deska i wyprowadzil pod radio co by sie nie walała po furce

[ Dodano: Pon 24 Gru, 07 21:57 ]
        Znalezione na forum:
        Jacek_w123 : ''Ja właśnie wczoraj zamontowałem w popielniczkę CB President HARRY II, ale nie obejdzie się bez żadnej pracy ponieważ musisz wyciąć z tyłu w obudowie popielniczki otwór żeby weszło radio, ja dodatkowo wycinałem dywanik i wytłumienie i przykręciłem cb do obudowy popielniczki (2,5 godziny roboty do pierwszej rozmowy). Ja trzymam gruszkę w schowku(kieszonka) pod radiem.''

-pyt: Właśnie, pytanie do tych którzy mają radio w popiołce O1 założone - macie radio jakoś przykręcone?

-odp: Mi do popielniczki weszło idealnie radio z montażem oryginalnym. Wywierciłem więc tylko dwie dziurki w obudowie popielniczki i przykręciłem śrubkami, a następnie wsadziłem już całość do samochodu. Nie przykręcałem silno bo przy wkładaniu musisz mieć troszkę luzu ale już go nie wyjmie bez demontarzu całej popielniczki więc i mi się nie wyciąga z gruchą i ewentualni złodzieje będą musieli się trochę namęczyć przy kradzieży.

Na 79 stronie tego tematu masz zdjecia jak to wyglada:

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

Adamu, a ja mam Unidenka 520XL i zmieniam ale na Unidena PC68XL ze względu na filtr NB/ANL bo samo ANL w 520XL nie zdaje u mnie egzamiu bo wtryski od gazu mi strasznie sieją a filtr NB odpowiada za eliminowanie zakłuceń powstałe z urządzeń elektrycznych takich jak wtryski, nawiew, wycieraczki spryskiwacze alternator itd... Kolega miał ten sam bol co ja szumy niesamowite oczywiście SQ pomagało ale zarazem wycinało mi dalsze stacje zmiana radyjka na wyżej wymienione u kolegi zdało egzamin Więc powiem tak jeśli ma się klekota lub benzyna bez gazu albo z gazem starszej generacji to uniden 520XL jak znalazł Nie polecam Unidena do aut gdzie jest napakowane kupe elektroniki!!! Jak zmienie radyjko to zdam relacje jak się nowe sprawuje.

kozi1987, kolego jeśli masz możliwość podpięcia różnych radyjek to radze Ci to zrobić żebyś potem jak ja się nie denerwował
          Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

Dzięki za odpowiedzi. Niestety (albo stety) ja również posiadam wtrysk gazu,więc zwykly unidenek będzie siać :| SuchyX daj znać jak nowe radyjko sie sprawuje Może kupie to samo...mimo wszystko będę starał się je jakoś upchnąć w popiołce :P

Komentarz

• kozi1987
              Ambiente
              • 2007
              • 200

Witam!
              Mam pilne pytanie na szybko, mianowicie wszystko juz rozebrane, pociete, tylko pozostal problem zamontowania radia tak zeby nie latało w popielniczce, dlatego pytanie do tych ktorzy juz takie patenty robili, jak zamontowac radyjko.

SuchyX mozliwosci posluchania radyjek nie mam jako ze mikolaj juz przyniosl Presidenta Johnny II wiec mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze grac :/ Zwlaszcza ze tez mam gaz [IV gen.]

Komentarz

• SuchyX
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1170

kozi1987, mam nadzieje że u Ciebie siać nie będzie jak u mnie Jakiej firmy masz gaz ???

Komentarz

• kozi1987
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 200

ja tez mam taka nadzieje :] gaz jest firmy Landirenzo. Radyjko ma jakąś opcje ''Hi-cut'' - redukcja zakłóceń intereferencyjnych - ma to jakiś związek z tymi zakłóceniami o których wspominałeś?? Jutro dostane przedluzacz do anteny i zobaczymy jak bedzie banglac. Przy okazji robie dokumentacje zdjeciową wiec moze zrobie topic o tym montażu.

Komentarz

• SuchyX
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1170

kozi1987, jeśli radyjko nie ma filtra NB to obawiam się że będziesz mieć zakłócenia tak jak ja :/ SQ pomaga ale kosztem wycinana dalszych stacji nadawczych.

Znalazłem opis na stronie producenta

"NB - Reduces external noise and interference from vehicle ignition systems."

Czyli na język polski

NB (Noise Blanker - filtr zakłóceń impulsowych)
                    ANL (Automatic Noise Limiter - filtr zakłóceń liniowych czyli eterowych)

Najlepiej jak radyjko posiada oba filtry naraz

Komentarz

• ZipY
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 875

Zdecydowanie! Posiadanie filtrów pozwala zoptymalizować warunki eksploatacji radia. "Czyszczenie" sygnału filtrami w konsekwencji również zmniejsza w pewnym stopniu jego "sprawność" odbioru dalszych stacji, ale tego chyba tłumaczyć nie trzeba

Dokument informujący o kwestiach w sprawie zakazu sprzedaży unidena wraz z wykazem dystrybutorów i uzasadnieniem decyzji UKE znajdziesz TUTAJ
                      http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• SuchyX
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1170

ZipY, zgadza się im więcej filterków tym lepiej. Miałem przyjemność zobaczyć jak działa Uniden PC68XL i powiem że w porwónaniu do 520XL to jest masakra filtr NB/ANL działa wyśmienicie oraz dodatkowo DSC )) smiem twierdzić że PC68XL jest lepszy od President Walker a to z tego powodu że tamto radyjko jest trudniej ustawić optymalnie za agresywne ma SQ a w Unidenku jest bardziej selektywne.

Komentarz

• hsurim
                          Elegance
                          • 2006
                          • 788
                          • Kia
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Panowie ... proponowałbym zwrócić uwagę na taki parametr radia, jakim jest ... selektywność odbiornika.
                          Każde poprawienie tej wartości zrobi radyjko jeszcze bardziej użytecznym- mnie narażonym na zakłócenia (te z boków).

Pozdrawiam i życzę jak najlepszych DX-ów.
                          Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• SuchyX
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1170

hsurim, o selektywności to myśle że dużo osób wie

Komentarz

Zamieszczone przez kozi1987
                              pytanie do tych ktorzy juz takie patenty robili, jak zamontowac radyjko.
                              jak się pojawisz na spocie to się wszystkiego dowiesz , a może nawet ktoś ci pomoże zamontować :idea:

Komentarz

• kozi1987
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 200

Heh dzieki, ale już nie trzeba :]
                                Wszystko zamontowane i co najważniejsze - działa (to cud w moim wykonaniu )
                                Podczas montażu robiłem fotki wiec moge je tutaj wrzucic albo zrobic oddzielny temat o montazu.
                                Co do tych szumóm i jak radyjko odbiera - nie mam jak porównac tego rozwiazania z innymi rozwiazaniami i radyjkami jako ze to moja pierwsza przygoda z CB. (no, wczesniej jezdzilem z przenosnym CB, ale to nie ma co porownywac.). Jednak wczoraj pojechalem w trase i musze powiedziec ze nie narzekam. Dobrze i wyraznie slyszalem ostrzeżenia gdzie suszą i gdzie stoją ;]

Komentarz

Noo to kozi1987 GRATULUJE ja niestety zabiore sie do rozbierania podsufitki, popielniczki w celu montazu anteny i radyjka dopiero po powrocie z Wiednia, czyli w przyszlym tygodniu. Mam nadzieję ze rok zacznie sie dla mnie dobrze i tez wszystko uda sie podlaczyc.
                                  Ps: walnij jak mozesz fotki tutaj to oblukam co i jak Aaa, no i jak masz rozwiązaną kwestię gruszki? Musisz odkręcać ją zeby zamknąc popielniczke, czy masz jakos inaczej poprowadzony kabel ? Napisz tez proszę czy masz jakies (nawet niewielkie) zakłócenia powodowane instalacja elektryczna samochodu, typu pracujace wycieraczki, ksenony, czy wtryski gazu.

Komentarz

• Adamu
                                    L&K
                                    • 2006
                                    • 1384

Zamieszczone przez ZipY
                                    Dokument informujący o kwestiach w sprawie zakazu sprzedaży unidena wraz z wykazem dystrybutorów i uzasadnieniem decyzji UKE znajdziesz TUTAJ
                                    ok zakaz sprzedaży mamy. czy jest też zakaz używania dla użytkowników np którzy kupili sprzęt przed pojawieniem sie zakazu sprzedawania?

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Adamu, misiak chyba ma prawo zarekwirować Ci radyjko i wysłać na badania, żeby sprawdzić czy spełnia normy. Jak nie spełnia to wydadzą Ci zakaz użytkowania.
                                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Ależ Panowie, Panowie...wystarczy mieć stara homologacje z dowodem zakupu przed rokiem 2005. Widziałem na aukcji allegro, że facet sprzedaje unideny zupełnie nowe z gwarancją, ale do tego dołączone są papiery w postaci homologacji i papierka ze starym dowodem zakupu oraz papierkiem mówiącym o tym, że odebraliśmy radio z serwisu. Innymi słowy mamy nowe radio z pełną gwarancja,ale dla misiaczków wygląda ono na uzywane,zakupione w czasie kiedy jeszcze byla zgoda na ich sprzedaż...

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

marcinowski1983, jak misiek jest upierdliwy to wszystko może. Tak gdzieś pisało na forum CB. Pytanie czy będzie wiedział, że może się przyczepić i czy będzie chciał się przyczepić. W najlepszym razie po 14 dniach odzyskasz radio.

Komentarz

• SuchyX
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1170

shado, ma racje jesli trafisz na buraka to nawet taka homologacja Ci nie pomoze i dziękuje jesteś udupiony pozatym paragon z datą lub ori faktura dla misiaków jest wiarygodnym źródłem a nie homologacja kserowana przez sprzedających na allegro. Także to co piszą na allegro to nie wierz w cuda bo się ostro zdziwisz i przejedziesz nie jedne cuda i wałki widziałem już na allegro wszystkie pięknie wygląda na stronie bo piszą to co chcą klienci zobaczyć

Komentarz

• shado
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 5315
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

marcinowski1983, zauważ, że jest kilkanaście albo kilkadziesiąt aukcji z unidenami i chyba zaledwie jedna na której gość wystawi Ci FVAT lub paragon na to radio (bo nie wie czym ryzykuje).

Zamieszczone przez http://www.urtip.gov.pl/uke/index.jsp?place=ArticleStats1&news_cat_id=291&news _id=1215&layout=1&page=text

W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.

W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).

Komentarz

Chole..a to widzę ze jednak bedzie najlepiej przerzucic sie na jakies inne radyjko. Obawiam sie u mnie tych trzaskow i zakłoceń od wtryskow gazu. Polecane jest radyjko president walker. Ma dodatkowe filtry i podobno praca z takim sprzetem to czysta przyjemnosc. Wszystko fajnie i pieknie i nawet cena mnie nie przeraza, bo w koncu raz sie zainwestuje i człowiek zadowolony. Problem twki tylko w tym,ze takiego sprzetu nie wrzuce do popielniczki, a nie chce miec radia na widoku....
                                                Wiem,wiem alternatywa to podobny wymiarowo do unidena520, legalny president johnny lub harryII, ale one sa duzo drozsze od Unidenka, a tak naprawde nie maja nic wiecej prócz ASC. Wychodze z zalozenia ze jak juz dolozyc, to kupic radio z wszytskimi filtrami. W takim razie mam kolejny problem, mianowicie gdzie takie radio typu WALKER umiejscowic,zeby mozna je bylo spokojnie schowac przed lepkimi raczkami?
                                                Dzieki za posty i udzial w dyskusji. Z kazdym dniem wiem wiecej

Komentarz

• kozi1987
                                                  Ambiente
                                                  • 2007
                                                  • 200

No wiec naszczescie gruszki nie musze odkrecac, po prostu kabel miesci sie pod radiem i gruszke wrzucam do popielniczki, zamykam i radia nie widac Wygodne rozwiazanie bo przy kazdym wysiadaniu odkrecac gruszke zeby schowac radio to nie rozwiazanie dla mnie Co wiecej, zamontowalem zewnetrzny glosnik pod kierownica, dzieki temu mozna normalnie sluchac muzyki i jak mowia cos na CB to nie ma problemu zeby uslyszec.
                                                  Co to tych zaklocen nie chce Cie wprowadzic w blad, bo sie totalnie na tym nie znam, wiec powiem tak: SQ jest ciagle na AUTO i czasami wszystko slysze bez najmniejszego szumu, jak przez telefon, a czasami slysze w tle rozmowy szum. Zdarzaja sie tez momenty ze ktos gada i co chwile go przerywa to ASC, tak ze slysze co drugie slowo. Moze podjade na najblizszego spota to moglbys wszystko zobaczyc i uslyszec na zywo

***Dzwigienki od klimatyzacji to ten zielono-niebieski element (NA ZDJECIU)
                                                  Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...